Vissza

5 személyes és szakmai cél 2024 nyarára

Blog Img

Nemsokára újra nyár van, a telet már el is felejtettük, és a tavasz igazán nyárba fordul május végére. Nincs többé sötétség közvetlenül munka vagy iskola után, lassan késő estig világos lesz.

Mit jelent ez számunkra? Ideje elgondolkodni az évközi fogadalmainkon! De mi lesz az újévi fogadalmainkkal? Sajnos azok jelenleg irreálisak – és legtöbbjüket februárra fel is adtuk.

Ha nem sikerült betartani az újévi fogadalmakat, vagy bővítenéd jelenlegi céljaid, akkor most itt a lehetőség, hogy kitűzd 2024-es nyári céljaid.

A napsütésben minden lehetségesebbnek (vagy fényesebbnek) tűnhet, ezért nézzük végig, mit tehetsz szakmai és személyes fejlődésed javítása érdekében.

 

Légy szervezettebb!

A szervezési készségek fejlesztése mindenki számára előnyös lehet, akár szakmai, akár személyes környezetben.

A szervezettség javításával csökkentheted a stresszszintedet, és azonnal fokozhatod a fókuszálási képességed. Valami olyan egyszerű dolog, mint a munkaterület rendbetétele, az ebédek előkészítése vagy a következő napi öltözék előre megtervezése valóban változást hozhat!

Minden szakmában alapvető fontosságú a teendők listáját priotizálása – a kezdünk a legfontosabb feladattal, a legkevésbé fontosat pedig hagyd későbbre.

Ha ezeket betartod és teljesíted feladataid, az nem csak önmagad, hanem a munkában is további sikerekhez vezet!

Ismerkedj!

Főleg ha tervezed az alábbiak legalább egyikét:

  • Új munka/karrier lehetőség megkezdése

  • Feljebb lépni a jelenlegi pozícióban

  • Új barátot szerezni!

A szakmai kapcsolatok kiépítése hihetetlenül értékes lehet, hiszen soha nem tudhatod, mikor van szükséged tanácsra és segítségre.
Ennek legkézenfekvőbb módja az, ha a LinkedIn felületén lépsz kapcsolatba más szakmabeliekkel. Ennek egy másik verziója ha egy élőben megszervezett helyi iparági eseményen vessel részt, akár személyesen, akár virtuálisan.

Ezek az egyszerű célok segíthetnek találkozni potenciális mentorokkal, példaképekkel vagy akár egy baráttal, akivel szocializálódni szeretnél, és nemcsak a sikeres karrier felépítésének következő lépéseihez vezethetnek, hanem segíthetnek abban is, hogy növeld önbizalmadat a törekvéseid megvalósításához!

 

Fejleszd magad

Vegyél részt az online tanfolyamon, vegyél részt azon az órán, amit már régóta figyelsz, vagy akár cask nézd meg az oktatóvideót a YouTube-on!

Egy új készség elsajátítása számos tevékenységben nagy előny lehet, például:

  • Szerezz új hobbit

  • Fejleszd képességeidet

  • Új sor az önéletrajzodban

  • Növeli az önbecsülésed

Minden héten szánj egy kis időt új készségek, például Excel vagy problémamegoldás elsajátítására, hogy versenyképes maradhass és alkalmazkodni tudj a változó munkakörülményekhez.

Még szabadidődben is jó ötlet azzal az új hobbival foglalkozni amit ki akartál próbálni, vagy olyan régebbi hobbival amihez már régóta szerettél volna visszatérni – például festeni, sportolni vagy akár önkénteskedni egy jó ügy érdekében.

Egészségének javítása

Minden más cél előtt gondoskodj testi és lelki egészségedről.

Már most ez a leggyakrabban előforduló újévi vagy akár évközi fogadalom.

Ezt is sokkal könnyebb mondani, mint megtenni! Ennek az az oka, hogy mindig olan irreális elvárásokat támasztunk magunk elé, amelyek csak kudarcba hajszolnak – ilyen lehet például a túl gyors fogyás, a hasizmok/izmok növelése, vagy az étrend zöldségekre és a levesekre való korlátozása.

 

Vannak sokkal egyszerűbb és reálisabb módjai:

  • Az ebédszüneti Instagram és TikTok feed pörgetése helyett menj el egy rövid sétára!

  • Minden nap sportolj 30 percet

  • Csökkentsd a social médiával töltött idő, főleg ha ez nem tesz jót neked

  • Tanulj meg új, egészséges recepteket, olyanokat amiket valóban élvezel

A személyes egészségügyi célok kitűzése kulcsfontosságú az általános jólét, a pozitivitás, az összpontosítás és a stresszkezelés fokozása szempontjából, ez pozitívan befolyásolhatja mind a munkahelyi mind pedig a magánéletedet.

 

Ezt a bejegyzést a legfontosabb céllal zárjuk:

Tűzz ki érzelmileg fontos értelmes ambíciókat

Győződj meg arról, hogy a leírt célok értelmesek és fontosak NEKED. Felsoroltunk néhány hatékony módszert az önfejlesztéshez, de lehet, hogy te magad nem érzel irántuk igazán semmit - és ez így van rendjén.

Őszintén szólva, ha minden egyes kitűzhető célt megírnánk, akkor ez egy véget nem érő blog lenne! Mindenkinek mások a céljai és az érdeklődése.

A saját céljaidért dolgozni nem kell, hogy magányos tevékenység legyen, segíts barátaidnak elérni vágyaikat. Együtt dolgozhattok azért, hogy segítsétek egymást, és ez egy jó ürügy arra, hogy együtt csináljunk valamit!

 

Kezdjünk is neki:

Jegyezz fel 3-5 egyéni célt, amelyet ezen a nyáron szeretne elérni, és mindegyikhez szabj reális határidőket. E célok nyomon követésével folyamatosan megtapasztalhatod a személyes és szakmai fejlődéssel kapcsolatos elégedettséget.A lényeg, hogy jól érezd magad miközben fejlődsz is – végülis nyár van!